Press enter to see results or esc to cancel.

Hvem hjelper _egentlig_ de fattige?

http://tucker.liberty.me/2014/05/01/whathelpsthepoor/

Lavere priser gir mest til de med minst. Likevel er politikere besatt av prisvekst (= høyere priser, inflasjon), mens entreprenør grubler over hvordan de kan senke prisene og blir mer konkurransedyktige. Over kan du se prisutvikling av goder med varierende grad av politiske inngrep (=reguleringer). Jo mer Staten styrer, jo dyrere blir det, og de med lite fra før av får enda mindre. Flere vanskeligstilte gjør velgerne mer tilbøyelige til flere statlige inngrep, for hvem ellers skal hjelpe de fattige? En ond sirkel er igang: Mer Stat -> Mer fattigdom -> Flere paniske velgere -> Mer Stat -> Mer fattigdom -> Flere paniske velgere -> Mer Stat.

Dette går ikke. Vi må ut av denne sirkelen. Vi må tenke annerledes enn “staten fikser’e”. Staten fikser det ikke. Her er hva Staten kan gjøre: Skatt av inntekten til en enslig mor som knapt kan mate barna skikkelig, send pengene hennes til bønder som produser så ineffektivt at mora må betale det dobbelte, trippelte for maten til barna enn om hu kjøpte importert. Men hu kan ikke kjøpe billig importert mat på grunn av tariffer Staten har satt opp. Så det staten gjør er å tvinge fattige til å subsidiere de samme som selger dem dyre varer, samtidig som at Staten skjermer dem fra en hel verden som konkurrerer om å selge dem billigere og bedre varer. Hvordan dette er å hjelpe fattige er forbi meg. Bytt ut bønder i dette eksempelet med leger, lærere, taxisjåfører etc.. og eksempelet gjelder fortsatt.

Vil du vel de som har minst må du tenke utenom Staten. Politikere gjør vondt verre. Hver eneste gang. Når moren i eksempelet over trenger litt ekstra penger, kanskje en laptop til unga, så kan hun for eksempel bruke bilen til å kjøre folk rundt, for eksempel i helgene. Det blir fort ca en dusin tusen lapper ila et par netter. Men neida. Dette kaller politikerne for “pirat taxi”, og det er følgelig ulovlig. For å kjøre folk rundt må hun først ta kjentmannslappen, som inkluderer å pugge hundrevis av gater til tross for at vi idag har ganske bra GPS. Videre må hun ha en spesiell type bil. Bilen må ha et taksameter som kan koste titusener. Hun må ha uniform. Hun må være tilknyttet en sentral, og må betale avgifter til denne. Dere ser poenget. Sperrer på sperrer på sperrer. Den ene hindringen etter den andre. Bare for å kjøre folk rundt. Hu vil jo bare kjøpe en laptop til barna. Mora evner å bedre livet for seg og sine, men hu TVINGES til å avhenge av Staten. Prøver hu å trosse Staten for å stå på sine egne ben, da blir det nedbør av bøter og straffer og prikker og fengsel og JEEZUS fucking christ hu kjerringa skal KJENNE PÅ at hu er verdens verste menneske som våger å kjøre folk rundt. De barna skal IKKE ha en latop, hilsen han Stat.

Men hu bidrar jo ikke til felleskapet da hvis hu kjører svart, er det noen som tenker nå. MEN HVEM FAEN ER DET HU KJERRINGA KJØRER RUNDT DA OM DET IKKE ER FOLK I FELLESKAPET SOM BEHØVER Å KOMME SEG FRA ET STED TIL ET ANNET?! Det meg og deg som får billigere skyss hjem. Det er meg og deg som da har penger til overs til å bruke på helse, utdanning, reise eller hva enn. Hvordan dette ikke er å bidra til felleskapet fatter jeg ikke. Vi er så sneversynte at det å bidra til samfunnet ikke kan bety noe mindre enn å betale skatt, og det skal faen ta oss ikke bety noe mer heller.

Her er noe vi bør forstå som et samfunn: Alle som tilbyr en tjeneste, en vare, et gode eller noe annet har ALLEREDE bidratt til felleskapet. Bidraget er nettopp den tjenesten, varen eller goden de tilbyr. Når vi betaler 249 kr for en flytur, så sier vi at flyturen var verdt mer for oss enn de 249 kronene. Vi har altså profittert (oi der var et stygt ord) på de 249 kronene. Flyselskapet på sin side har profittert fordi de verdsetter våre 249 kroner mer enn seteplassen på flyet. BEGGE parter har profittert. Og begge har, fra hvert sitt ståsted, profittert mer enn den andre. La det synke inn litt. … Hva faen vi da mener med at Bjørn Kjos bør gi tilbake til samfunnet aner ikke jeg. Kanskje vi skal begynne med å gi litt tilbake av flyturen vår? Hva enn det betyr. Så får vi snakke om Kjos etterpå. Den mannen har gjort mer for oss enn Jesus. Var ikke Jesus som sendte prisen på en flybillett fra 50’000 kr til 500 kr, sånn at de med mindre kunne jobbe og reise billigere og lengre og skape et godt liv for seg selv.

Staten funker ikke. Ikke for meg, ikke for deg, og ikke for de med minst. Om den funker, så funker den for de med mest, for de som kan kjøpe mer politikk enn oss andre, for de som har råd til å ansette lobbyister til å skrive lover og reguleringer i våre folkevalgtes navn. Staten funker for de store selskapene som betaler politikere til å lage strenge miljøreguleringer for nye selskaper, mens eksisterende selskaper får holde på stortsett på samme måte. Miljøaktivister jubler, men lite vet de at det er konkurranse som senker forurensing på den beste og mest balanserte måten. Løsningen på kjøp og salg av politikk er IKKE færre rike, men færre politikere, en mindre Stat og helst en nedlagt Stat. Seriøst, la oss slutte å se til Staten for løsninger.

Hvis du vil ha noe gjort, gjør det selv, heter det. Det gjelder også for oss som samfunn. Samfunnet må løse sine utfordringer selv, og ikke ty til Staten for hver eneste ting. Til tross for potensielt 20 år med gratis utdanning, sliter de fleste av oss med å forklare forskjellen mellom Staten og Samfunnet. _Samfunnsfagslærere_ jeg har snakket med klarer ikke å forklare forskjellen! Jesus. Fuck. Hvordan vi da skal klare å tenke utenfor denne boksen kalt Staten vet jeg ikke. Men at det er nettopp det vi må gjøre er innlysende. Neste gang du ser et problem i samfunnet som må løses, spør heller “Hvordan kan dette løses uten en eneste jævla politiker?”. Tror det er en fair start.


 • Vel, “utdanning” er jo ikke annet enn en fordummende indoktrineringsprosess, så det forklarer jo hvorfor folk flest ikke skjønner hva du snakker om. Jo lengre du har gått på skolen, jo mer forvirra blir du.

  Når *absolutt alt* man leser på nettet, bøker og media er renspikka løgn og propaganda, så får du det samfunnet vi har i dag. Staten er bare et symptom på et mye større problem: Vi vet ikke hvem vi er eller hvor vi kommer fra.

  • NadeemJQ

   Helt enig med deg, Vidar.

   Hadde noen foreslått at staten skulle overta alle aviser og bestemme innholdet i hver av dem, da hadde det blitt ramaskrik. Men at staten skal styre innholdet i hver eneste skole og utdanningssted, _det_ synes vi er greit. Finurlig

   Hva mener du med “Vi vet ikke hvem vi er eller hvor vi kommer fra”?

 • Staten kontrollerer *alle* media allerede gjennom korporasjoner som A-pressen og NRK, samt gjennom ordninger som pressestøtte. Alle institusjoner som lærer bort “journalistikk” er enten eid direkte av staten, eller følger et regulert pensum. Andre aktører som f.eks. Schibsted, følger lover og regler diktert av staten og vil bli straffet dersom de noensinne begynner å skrive hva de vil, enkelt og greit ved å trekke pressestøtten eller kjøre ting gjennom sitt eget korrupte “rettssystem”. I tillegg har jo alle som lever i “Norge” blitt utsatt for kraftig propaganda siden de var små, og er rett og slett ikke stand til å skille virkelighet fra løgn.

  Det er *menneskeheten* som ikke vet hvor de kommer fra eller hvem de er. Vår historie kan ikke spores lenger tilbake enn ca 8000 år, hva skjedde før det? Kan du virkelig stole på noe av det du har blitt fortalt? Vet vi egentlig noe som helst? Hele vår historie har blitt visket ut. Hvem er vi? Hvorfor er vi her? Hvem lagde verden? Ingen av disse spørsmålene har noensinne blitt besvart. Alle later desperat som om det ikke er så viktig, og fyller dagene med distraksjon.

  • Jeg tror du har mye rett i at norske media drives korporatistisk. Det er svært uheldig. Men, heldigvis har det aldri vært så lett for skribenter å lykkes på egenhånd som idag. Og det blir stadig lettere.

   Hva gjelder menneskets historie, så forstår jeg bekymringene dine, og problematikken er interessant. Men beveger vi oss mot det religiøse, det spirituelle eller noe slikt nå? For meg har slike felt hatt stor betydning før, men de er i senere tid ersattet med en aksept for at “jeg vet ikke”. Hva tenker du?

Nadeem J. Qureshi

http://nadeem.no