Press enter to see results or esc to cancel.

I anarkiet vil det bli endeløse kriger

Dette er et klassisk argument mot anarkiet. Men det er ikke et godt mot-argument, men en stråmann. Ingen anarkister foreslår slutten på krig hvis staten avvikles. Vi tilbyr, derimot, færre og mindre kriger. Det er fordi at det er mye lettere å finansiere en krig over skatteseddelen, enn ved frivillige donasjoner. Både terskelen for å starte krig, og utfordringen med å holde den gående, derfor, er lavere under staten enn i et anarki.

Det at anarkiet tilbyr færre kriger og mindre kriger enn i dag, betyr at vi må ha et sammenligningsgrunnlag. Og det er følgende:

Idag har vi ca 200 stater. 44 av dem er involert i en væpnet konflikt akkurat nå. Disse er:

Afghanistan, Algeria, Armenia, Azerbaijan, Burma, CAR, China, Colombia, DRC, Egypt, India, Indonesia, Iran, Iraq, Israel, Lebanon, Libya, Mali, Mauritania, Mexico, Mozambique, Nagorno-Karabakh, Niger, Nigeria, North Korea, Pakistan, Palestine, Paraguay, Peru, Philippines, Russia, Somalia, Somaliland, South Korea, South Sudan, Sudan, Syria, Thailand, Tunisia, Turkey, Uganda, Ukraine, Yemen, Yemen.

Denne listen er svært begrenset, fordi det er snakk om de geografiske lokasjonene hvor de fysiske konfliktene pågår. Derfor er, for eksempel, USA ikke listen. Jeg har ikke lyktes i å finne en god oversikt over alle land som på noe vis er involvert i en pågående bevæpnet konflikt. Legg igjen en kommentar, hvis du har en oversikt tilgjengelig.

Den eldste konflikten har pågatt i nesten 100 år. Til sammen har disse statlige konfliktene kostet oss over ti millioner liv. Denne summen er bare for konflikter som pågår idag. Inkluderer vi avsluttede konflikter, ligger tallet mellom 133-625 millioner menneskeliv ofret i statlige konflikter.

Vi anarkister foreslår ikke, som sagt, at anarkiet vil sette en stopper for bevæpnede konflikter. Men vi kan si med stor sikkerhet at det ikke vil være mulig i et anarki å føre krig på den skalaen en stat kan. Det er flere grunner til dette. Her er to.

 1. Det er lett for staten å øke skatten for å finansiere en krig. Går ikke det kan de alltids printe mer penger, eller ta lån fra andre land. Dette går ikke i et anarki. Her må man overbevise frivillige individer til å donere, investere eller låne penger. Dette er beviselig vanskeligere enn å skru opp skatten, printe penger, eller utstede statsobligasjoner.
 2. Individer identifiserer seg ofte med sin Stat. En krigshandling i en liten landsby i India, vil derfor kunne mobilisere alle som oppfatter det som et angrip på “sitt land”. Enhver inder, altså. I tillegg kommer allierte krefter.  Dette går ikke i et anarki. Konflikter vil i utganspunktet begrense seg til de lokaleområdene som er utsatt. Det vil være mye vanskeligere å rekruttere krigere fra et uberørt område hundrevis av kilometer unna.

Så, av 200 land er 44 i en bevæpnet konflikt. Det er 22%. Vi vet at tallet egentlig er høyere. Disse alene har drept over 10 millioner mennesker. Siden konfliktene er pågånde, vil de drepe enda flere. Vi vet at demokrati gjør det lett å starte og opprettholde kriger. I anarkiet er dette eksponensielt vanskeligere. Det er ingen sjans for at slike vanvittige tall vil gjelde for et anarki.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ongoing_armed_conflicts

https://www.hawaii.edu/powerkills/MURDER.HTM


Tags

 • Nyge91

  Ville ha vært supert om nåværende valuta vart erstatte med f.eks
  bitcoin eller noe liknende. Slik at staten eller politikerne ikke kunne
  printe penger til krig og annet og siden transaksjonene er åpen på bitcoin så er det
  mulighet og se hva pengene blir brukt til.

  http://www.thebitcoinchannel.com/archives/36270

  • Absolutt.

   Selv før man tar i bruk bitcoin, kan man komme langt med å fjerne statens monopol på penger. La det private produsere penger. De gjør en helvetes mye bedre jobb. Anbefales: https://www.youtube.com/watch?v=-gn55fTRXZw

   • Nyge91

    Men siden staten taper på private penger vill de nok gjøre alt de kan
    får og forby de. Men jeg vet ikke mye om dette enda har akkurat
    forstått at jeg er interessert i økonomifrihet og anarki, har forsatt mye og lære. Lei av at det blir kastet bort så mye penger og at man ødelegger økonomisk for kommende generasjoner

    • Du har rett i at Staten vil gjøre alt for å holde kontroll på penger. Der ligger den egentlige makten til Staten.

     Kryptovaluta virker stadig mer vanskeligere å kontrollere, dog. Ta Dark Coin. Bygd fra scratch til å være usporbar. Jeg er overrasket over hvor mange som faktisk har tatt i bruk kryptovalutaer.

     Og jeg er overrasket over hvor stabil bitcoin er i forhold til mange av verdens valutaer. Folk i Argentina flykter nå fra dollaren til fordel for bitcoins. Slike ting lover godt, men vi har en del arbeid foran oss :)

     Hvordan ble du interessert i anarki, økonomi og frihet? :)

     • Nyge91

      Jeg har alltid sett på det politiske systemet som ganske håpløst slik det er i dag uansett hva parti som vart valgt var det ikke noe forskjell, bare små meningløse endringer i det store bildet. Så jeg så aldri verdien I og stemme.

      Gjennom skolen lærer man ikke noe annet en det mainstream ideologiene man lærte heller ikke å tenke
      kritisk selv.
      Vart lærte nå noe så de kalte kritisk tenking men …. ja.

      Mistet all lyst til og lære når jeg gikk på skolen, Fikk ikke lærelysten tilbake før jeg var ferdig utdannet.
      Har aldri likt autoriteter som prøver og styre over meg har følt at mange av dem er ganske inkompetente uansett om jeg har sett på meg selv som ganske dum som skolekarakteren igjen har forsterket. Har lært mer de 2 siste årene en alle årene til same på skolen, er selvfølgelig bra at man får et grunnlag på skolen men mye man lærer er som er bortkastet også.

      Begynt i 2013 ny antipirat lov med mer lagring av nettrafikk og siden jeg
      alltid vert opptatt av personvern så tok jeg noen tiltak.

      1.Kjøpte VPN, Kunne betale med bitcoin siden det var
      pseudo-anonymous.
      3. investerte i bitcoin sommer 2013, 10 doblet seg :S
      4. BTC, aksje og futures trading?
      5. Økonomi, fiat og alternativ.
      6. begynte og høre på podcast om bitcoin (plan B,LTBTC)
      7.Alternativ media ( Unfilter, anarchast, freedomain radio)
      8. Begynt og se på litt media fra andre siden f.eks. Russia Today for å få se fra begge perspektivene.
      9. Bitcoin> Skattetaten idiotisk forslag om skatt på btc
      10. Hva er staten godt for ? Anarki? … nah det er galskap ( leste om det i mainstream)
      11.studerte Anarki litt nærmere leste par bøker, podcast mm, ikke var så dumt ideologi allikevel.
      12. Nå er jeg på anarcho-cap/Indiv

      Vart mye tekst til slutt så jeg bare listet framgangen opp ellers hadde det blitt mye mer tekst.

      Det som er supert med krypto-valuta protokollen er at det kan brukes til så mye mer en penger
      f.ek. Kontrakt, verdipapirer, bevis på eiendom, ingen mellommann i forskjellige handler og mye mer. Så Mange jobber som ikke skaper verdi kan fjernest.

     • Fikk aldri svart deg, Nyge91. Beklager det. Kjenner meg igjen i mange av tankene dine.

      Legg meg gjerne til som venn på face. Så kan jeg legge deg til til i en privat/lukket gruppe for AnCaps, hvis du ønsker det. :)

      http://goo.gl/lOe1vX

 • Hans Christian Høyland

  Bare kaster ut en tanke, men vil det ikke være mulig at det vil dannes private hærer som underkaster seg et område, tvinger in skatter og avgifter. Og slik vil anarki ende i millitær diktatur?

  • Takk for din kommentar Hans Christian!

   Det er en helt legitim innsigelse du tar opp. Jeg håper å svare deg ordentlig ved en senere anledning, men inntil da tror jeg du vil ha glede av følgende korte artikkel. http://mises.org/daily/1855

Nadeem J. Qureshi

http://nadeem.no