Press enter to see results or esc to cancel.

Fire måter å bruke penger på

Du bruker dine egne penger på deg selv

Nå er du opptatt av både pris og kvalitet.

Skal du kjøpe PC til deg selv med dine egne penger, så leser du deg opp og gjør litt forarbeid. Du leser anmeldelser, du spør på fora, du spør venner, og du drar på butikken og tester ut PCene på utstilling. Du bruker tid, tanker og krefter på å komme til det som er den beste PCen for dine penger. Hvis du kan, vil du til og med prute. Tross alt, det er dine penger.

Du bruker dine egne penger på andre

Nå er du opptatt av pris, men ikke kvalitet.

Tenk at du nå istedet skal kjøpe PC til mor, far eller en venn. Det er en gave. Du vil selvfølgelig bruke nok tid til å forsikre deg om at du kjøper en god gave, men du går ikke like langt i din innsats denne gangen. Alle har forskjellige smak og behov, og du kan ikke si for sikkert at gaven vil bli likt, uansett hvor hardt du prøver. Hvorfor da bruke så mye krefter på det? Uansett, så får de med seg kvitteringen. Da kan de jo bare bytte gaven om de ikke liker den.

Du bruker andres penger på deg selv

Nå er du opptatt av kvalitet, men ikke pris.

Tenk bortkjemte drittunger med rike pappaer. Jepp. De skal bare ha det beste og mest lukseriøse. Budsjett er det ikke noe som heter lenger. Koste hva det koste vil. Andres penger bruker man ikke med like stor omhu som egne.

Du bruker andres penger på andre

Nå er du verken opptatt av pris eller kvalitet.

Dette er situasjonen politikere befinner seg i. Skatt fra én part brukes av politikere på en annen part. Skatter fra unge brukes på eldre, for eksempel. Når verken pris eller kvalitet er prioritet, kan vi ikke forvente at forvalteren av pengene skal gjøre en god jobb. Derfor gjør politikere og byråkrater stadig en underlegen jobb i forhold til det private, hvor hver part bruker sine penger på seg selv. 

Friedmans Kvadranter, og Friedmans Lov

De fire situasjonene som er skildret over kalles Friedmans Kvadranter, etter nobelprisvinneren Milton Friedman. Hans sønn, David Friedman, formulerte noe som heter Friedman’s Lov. Den sier som følgende. 

It costs any government at least twice as much to do something as it costs anyone else.

Loven er blant annet basert på observasjoner der man har sammenlignet data på det offentlige og det privates utgifter for å levere de samme tjenestene. Her en fin diskusjon om dette.

Mer om Friedmans kvadranter

Se siste fra 10:53, eller se hele :)


Nadeem J. Qureshi

http://nadeem.no